©2023 Tandheelkundig Centrum Gulpen

Spoed

Spoedgeval tijdens de openingstijden

De praktijk is van maandag t/m donderdag geopend van 8.10 uur tot 17.30 uur. Op vrijdag sluiten wij om 17.00 uur.

U kunt ons bellen op maandag t/m donderdag tussen 8.10 uur en 13.00 uur en tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Op vrijdag zijn wij bereikbaar tot 12.30 uur.

043 450 1436

Heeft u een ongeluk/tandletsel en krijgt u op onze normale openingstijden geen gehoor omdat het ‘lunchpauze-bandje’ aan staat, komt u dan direct naar de praktijk toe.

Spoedgeval tijdens de openingstijden

’s Avonds na 17.00 uur, op feestdagen en in het weekend kunt u contact opnemen met:

TBB Mondzorg Poli Geleen: 046 30 30 360

De praktijk neemt deel aan de mondzorgpoli (spoedeisende mondzorg en tandheelkunde) gelegen te Geleen.

Advies bij tandletsel

Welke stappen moet je ondernemen als een tand afbreekt, los zit of uit de mond is; ofwel wat te doen bij een tandletsel? Eerst is het belangrijk om vast te stellen of het om een letsel bij een melktand of een blijvende tand gaat. Melktanden mogen nooit worden teruggeplaatst, omdat het schadelijk kan zijn voor de tanden die nog uit moeten komen. Zoek de tand daarom op en neem ze mee naar de tandarts voor controle. Bij een afgebroken melktand kan de tandarts de scherpe rand gladslijpen, zodat uw kind de tong niet beschadigt. Bij sommige sporten is er het risico van ongevallen en schade aan het gebit. Deze is vaak te beperken door een op maat gemaakte gebitsbeschermer te dragen. Uw tandarts kan deze voor u verzorgen.

Blijvende tand eruit…

  • Zoek de tand snel op. Pak de tand vast bij de kroon: het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd contact met de wortel. Aanraking van de wortel doodt de gevoelige cellen, wat de kans op succesvolle terugplaatsing van de tand zal verkleinen.
  • Spoel de tand 10 seconden voorzichtig af met koud water. Dit zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd en de tand een grotere kans heeft om het te overleven. Reinig de tand nóóit met reinigingsmiddelen of een borsteltje. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.
  • Plaats de tand terug in de mond, in de oorspronkelijke positie. Het kan zijn dat hij niet perfect past, dat maakt niet uit.
  • Lukt terugplaatsen niet? Bewaar de tand in de mond (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft. Als de tand langer dan een half uur droog is geweest, kan hij nauwelijks met succes worden teruggezet. Het is dus belangrijk dat je de tand goed bewaart! Bewaar de tand nooit in water, maar bijvoorbeeld wel in koude melk of speeksel, en gebruik nooit reinigingsmiddelen of een borsteltje om het schoon te maken.
  • Lukt het terugplaatsen wel? Houd de tanden op elkaar met een watje, gaasje of zakdoek ertussen, om de tand te stabiliseren.
  • Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken). Hoe sneller u dit doet, hoe groter de kans op een succesvolle terugplaatsing.

Tand afgebroken…

  • Bewaar het afgebroken tanddeel in een glas (halfvolle) melk of speeksel.
  • Ga direct met de afgebroken tand naar de tandarts.
  • De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet).

De tand staat los…

  • Niet aankomen of terugduwen.
  • Ga direct naar de tandarts.